fredag 3. april 2009

Pensjon til besvær

I dag starter lønnsforhandlingene i staten. Den store striden står om de fremtidige pensjonsforpliktelsene. For enhver pris må heller ikke pensjonsreformen påvirke nåværende rettigheter for tjenestepensjoner.

Til evig tid bør selvfølgelig offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid ha rett til en pensjon som tilsvarer 2/3 av lønnen. Et uendelig sugerør inn i felleskassa uten hensyn til helheten. Innbetalt beløp, aldersgrenser og lengre levealder skal bare påvirke de årlige ytelsene for oss andre.

I løpet av de siste årene har andre arbeidsgivere på godt og på vondt aktuarberegnet sine ansattes opparbeidede rettigheter og gått over til ytelsesbasert pensjon. Opparbeidet pensjon utover folketrygden er blitt en formue som vi senere kan disponere over så mange år vi selv ønsker. Og nå strammer pensjonsreformen inn grunnlaget for pensjonsrettighetene fra statens pensjonsfond. Men slik kan da ikke offentlig ansatte ha det, vel?

Lovavdelingen i Justisdepartementet har faktisk kommet til at Grunnloven gir alle stats- og kommuneansatte som i 2010 stå i jobb en spesiell pensjonsgaranti. Intet mindre. Det er utrolig at stats- og kommuneansatte ensidig skal skånes for nødvendige pensjonsendringer i fremtiden. Bruttoprinsippet skal gjelde for offentlige tjenestepensjoner. Punktum.

Like god pensjon som før, er kravet. Det skal alle yrkesaktive være med på å betale over skatteseddelen og ved statens øvrige inntekter.

Pensjonsreformen skal ikke påvirke offentlig ansatte, bare dem som jobber i privat sektor. Vi andre får bare innse at vi dermed er på full fart til full sysselsetting av alle i offentlig sektor. Flott, hva? Da blir vi kanskje også skånet for oppsigelser og reduserte ytelser uavhengig av enhver finans- eller økonomikrise i fremtiden? Slik får fagforeningene i staten og sosialistene fullt gjennomslag for at alle oppgaver egentlig bør løses av det offentlige.

"Venstresiden har seiret", markedet har tapt, hevdes det.

Vips, så får kanskje staten til slutt et samfunn uten innblanding av det personlige og private initiativ i næringslivet. Men får vi et bedre Norge da?

1 kommentar:

  1. Tenk om du hadde tatt deg tid til å sette deg inn i saken før du uttalte deg. Ansatte i staten har i alle år betalt inn 2% av bruttolønn til pensjonskassen, og kun 30 års innbetaling i 100% stilling gir full pensjon. At ansatte i privat sektor kommer anderledes ut skyldes rett og slett at de ikke har betalt inn til fremtidig pensjon. Trygge arbeidsplasser i det offentlige er også en saga blott. Har du ikke fått med deg privatisering av televerk, vegvesen, helseforetak mm? Offentlig ansatte har i tillegg arbeidet for langt lavere lønn enn tilsvarende stillinger i det private. Ingen bonusordninger eller frynsegoder. Hvis statsansattes pensjonsordning er så misunnelsesverdig. Hvorfor har ikke ansatte i det private næringsliv krevd å få tilsvarende ordninger før? Hadde de stilt 2% av sin bruttolønn til disposisjon for arbeidsgiver så hadde de sikkert fått til en avtale for lenge siden.

    SvarSlett